Beskrivelse
Tenuta Ulisse – Montepulciano d’Abruzzo
Tenuta Ulisse – Montepulciano d’Abruzzo er fremstillet uden fadlagring på træ, så den dufter og smager ene og alene af
Montepulciano-druen, når den får lov til at udfolde sin fulde pragt. Duften er eksplosivt
frugtig med noter af solmodne kirsebær, solbær og krydderier. Smagen er rig og fyldig,
pakket til bristepunktet med den skønneste bærfrugt. Nydes af rummelige glas op til otte
år fra høståret, gerne som ledsager til retter med kalve- og oksekød eller fjerkræ.
Abruzzo og Montepulciano-druen
Midtitaliens Abruzzo-region er vidt berømt for sine rødvine på Montepulciano-druen.
Tidligere troede man at druen var identisk med Sangiovese fra Toscana, idet begge
druesorter giver vine med en uimodståelig saftig bærfrugt. Siden har man fastslået at
druerne er vidt forskellige, bl.a. fordi Sangiovese-vine formår at bevare deres frugt med
alderen, mens Montepulciano-vine har en tendens til at falme.
Beskyttet mod varme og ilt
På Tenuta Ulisse har man opfundet en banebrydende vinificeringsmetode, hvormed man
kan bevare Montepulciano-druens spektakulære frugt uspoleret i den endelige vin.
Metoden går i al enkelhed ud på at beskytte druen mod ilt og varme fra det sekund, den
forlader vinstokken. Vingården anvender ikke kemiske hjælpemidler såsom enzymer,
kunstgær og syre, og brugen af svovl er reduceret til et absolut minimum.
Høst om natten
Druerne høstes om natten, når temperaturen er lavest. Høsten fragtes i små portioner
med lynhast til vingården, hvor druerne håndsorteres nøje. Herpå afstilkes druerne og
nedkøles på få minutter til omkring frysepunktet. Når mosten har trukket farve og kraft af
drueskindene, presses druerne i en vacuum-presse, som presser mosten ud ved hjælp af
undertryk. Efterfølgende gæres vinen ud ved lav temperatur.
Karakterbog
90 point – James Suckling: Pleasant, sweet plum and berry fruit here, following through to a medium body with fine tannins and a medium finish. Nice young Montepulciano.”