Beskrivelse
Tedeschi – Capitel San Rocco – Valpolicella Ripasso – 2021
Capitel San Rocco – Sikken vin! Duften emmer af røde bær, tørrede frugter og mineralske nuancer. Smagen er
rig og fyldig, og munder ud i en lang, harmonisk eftersmag. Nyd denne forrygende vin af
rummelige glas op til ti år fra høståret, som et glas til meditation eller som ledsager til
retter med oksekød, lam, fugle- eller dyrevildt.
Vin i fem generationer
Vinhuset Tedeschi blev grundlagt i 1824, da Nicolò Tedeschi satte alle sine sparepenge i
nogle vinmarker. Samtidig gjorde han det til en familietradition at investere hver en
spareskilling i marker, hver gang man fik chancen for at købe i allerbedste mikroklimaer. I
dag ledes huset af Nicolòs tipoldebarn, Riccardo Tedeschi, som nyder godt af familiens
jordbesiddelser i de allerbedste dele af Valpolicella og Soave.
De bedste marker
Tedeschis marker ligger på skråninger ved byen Pedemonte i midten af den sydlige del af
Valpolicella Classico-distriktet. Jordbunden består af jernholdigt ler og pletvise
forekomster af limsten. Leret giver druer med perfekt modenhed og stor smagsfylde,
mens limstenen giver vinene syre og vibrerende spændstighed.
Ripasso – gen-passeret over resterne af Amarone
Ripasso betyder ”at lade passere over igen”. Når der står Ripasso på en Valpolicella-etiket,
betyder det at man har vinen trække på resterne fra produktionen af Recioto eller
Amarone. Disse to vintyper fremstilles jo på tørrede, sukkerholdige druer, og når den nye
vin hældes over, trækker den sukker og kraft ud. Resultatet er en rigere, mere fyldig vin
med en smule sødme og lidt mere alkohol.
Derfor smager Tedeschis Ripasso næsten som en Amarone
I Tedeschis legendariske Ripasso-vin er druesammensætningen 35% Corvina, 35%
Corvinone, 20% Rondinella og 10% Rossignola, Oseleta, Negrara, Dindarella.
Hemmeligheden bag kvaliteten er især, at familien kun fremstiller en begrænset mængde
Ripasso i forhold til Amarone. Loven foreskriver at en vingård maksimalt må fremstille to
flasker Ripasso for hver flaske Amarone, men Tedeschi fremstiller snarere dobbelt så
meget Amarone som Ripasso. Derfor kan deres Ripasso-vine trække på en forholdsvis
stor mængde Amarone-rester, og derfor smager Tedeschis Ripasso næsten om en
Amarone.