Beskrivelse
Formosa Oolong er når sort te og grøn te får en baby. Det er den korte forklaring:-) Kendetegnet for en formosa oolong er at denne kommer fra Taiwan, hvorimod andre og langt størstedelen af oolong kommer fra Kina.
Oolong fås også med en mere cremet smag. Læs mere om milky oolong her.
Tilberedning: 90 grader, trækketid: ca. 5 minutter.
Indeholder: Oolong (Taiwan).
Hvad er oolong?
Oolong er en specialitet, som kan beskrives lidt som en mellemting mellem sort og grøn te. Sorte teer er 100% oxideret og grønne te er slet ikke oxideret. Som sort te oxideres Oolong teer også efter plukning, men kun ca. halvt så lang tid. Teen får en god fylde, uden at blive tung, og er garvesyresvag.
Kort om sort te.
Sort te stammer ligesom hvid, gul, grøn, oolong og puerh fra planten Camillia sinensis. Sort te indeholder ligeså mange af de supersunde polyfenoler som de andre kategorier. Sort te er dog den mest oxiderede af alle kategorier. Til gengæld er sort te meget mere kompleks med sine aromatiske dufte af frugter, blomster, krydderier, karamel, træ, malt.
Ifølge traditionel Kinesisk medicin egner sort te sig mest til dem, som bor i kolde klimaer, fordi det varmer og nærer kroppen. Det sætter fordøjelsen i gang, udvider blodkarrene, og styrker hjertet. 80 procent af alle teer, der produceres og sælges på verdensplan, er sort te. Alt sort te gennemgår fire faser: hvile, rulning, oxidering og tørring.
Kort om grøn te.
Det siges ofte at grøn te er sundere end sort te. Men om grøn te er decideret sundhedsfremmende, kan man endnu ikke sige noget endegyldigt om, men grøn te har i århundrede været brugt i traditionel Kinesisk og Indisk medicin som;
- en stimulant,
- et vanddrivende middel (for at hjælpe kroppen af med den overskydende væske),
- en astringerende (til at kontrollere blødning og hjælpe med at helbrede sår), og
- til at forbedre hjertes sundhed.
Andre traditionelle anvendelser af grøn te omfatter behandling af mave-tarm gas, regulering af kropstemperatur og blodsukker, fremme fordøjelsen, og forbedre mentale processer.
Det er blandt andet dette, der har gjort forskere verden over nysgerrige på, om grøn te kan bruges som et moderne sundhedsmiddel.